☰ Lewe Menu Prawe Menu ☰
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobrym Mieście
Herb Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobrym Mieście

Środa 03.06.2020

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

Logo Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2017

 

WARSZTATY KULINARNE

 

     Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej zaprasza  odbiorców żywności z Programu warsztaty kulinarne "Jesienne smaki" które odbędą się dnia 17.11.2017 w siedzibie MOPS Dobrym Mieście. Warsztaty odbywać się będą w dwóch grupach szkoleniowych.

 

godz. 10:00 - Grupa I

godz. 12:30 - Grupa II

 

     Warsztaty prowadzić będzie pan Maciej Maciejewski

 


W dniu 21.09.2017 r. w siedzibie Świetlicy Opiekuńczo-Wychowawczej działającej przy Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Dobrym Mieście przy ul. Grudziądzkiej 18 przeprowadzone zostaną warsztaty dietetyczne pn.

 

godz. 16:00 Warsztaty dietetyczne "Smacznie i zdrowo na talerzu"

godz. 17:00 Warsztaty dietetyczne  "Smacznie i zdrowo na talerzu"

 

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • Poznanie zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży ,

  • Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,

  • Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,

  • Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów.

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • poznają piramidę żywienia dzieci i młodzieży ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu,

  • zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,

  • poznają podstawowe zasady czytania etykiet,

  • poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych.


UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ TJ.  DLA KTÓRYCH WYSTAWIONO SKIEROWANIA DO OTRZYMANIA POMOCY.

ZAPRASZAMY.


 Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej zaprasza  odbiorców żywności Programu do udziału w warsztatach dietetycznych "Dieta seniora"/ "Smacznie i zdrowo na talerzu", które odbędą się w  dniu 15.09.2017 r. w siedzibie MOPS Dobrym Mieście. Warsztaty odbywać się będą w dwóch grupach szkoleniowych.  

I grupa szkoleniowa godz. 10:00 

II grupa szkoleniowa godz. 11:00

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • Poznanie zasad prawidłowego żywienia ,
  • Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
  • Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów.

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • poznają piramidę żywienia ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu,
  • zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • poznają podstawowe zasady czytania etykiet,
  • poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych.

Zainteresowani udziałem w ww warsztatach mogą zgłaszać chęć swojego udziału u pracowników socjalnych tut. Ośrodka.   

1.  


              W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

2.         Pomoc żywnościowa trafiła do 951 osób zamieszkujących na terenie Gminy Dobre Miasto znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

     Wydano osobom potrzebującym:

  • 48 108,20 ton żywności;

  • 4 020 paczek żywnościowych;

  • 0 posiłków;

4.        W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne, tj. warsztaty dietetyczne: ”‘Żywienie dzieci w wieku 1-3”, „Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym 4-6 lat” , „Jedz z głową”; warsztaty kulinarne: „Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów”.


Informacje o realizacji programu w okresie od 23.03.2017 do 15.07.2018, w tym o dystrybucji żywności oraz kryteriach kwalifikowalności można znaleźć w poniższym dokumencie.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-20

Wytworzył:
Udostępnił:
Halina Fokt
(2017-08-25 10:46:55)
Ostatnio zmodyfikował:
Halina Fokt
(2017-11-14 11:43:13)
 
 
ilość odwiedzin: 550671

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X