WARSZTATY KULINARNE
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej zaprasza odbiorców żywności z Programu warsztaty kulinarne "Jesienne smaki" które odbędą się dnia 17.11.2017 w siedzibie MOPS Dobrym Mieście. Warsztaty odbywać się będą w dwóch grupach szkoleniowych.
godz. 10:00 - Grupa I
godz. 12:30 - Grupa II
Warsztaty prowadzić będzie pan Maciej Maciejewski
W dniu 21.09.2017 r. w siedzibie Świetlicy Opiekuńczo-Wychowawczej działającej przy Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Dobrym Mieście przy ul. Grudziądzkiej 18 przeprowadzone zostaną warsztaty dietetyczne pn.
godz. 16:00 Warsztaty dietetyczne "Smacznie i zdrowo na talerzu"
godz. 17:00 Warsztaty dietetyczne "Smacznie i zdrowo na talerzu"
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
-
Poznanie zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży ,
-
Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
-
Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
-
Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
-
poznają piramidę żywienia dzieci i młodzieży ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu,
-
zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
-
poznają podstawowe zasady czytania etykiet,
-
poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych.
UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ TJ. DLA KTÓRYCH WYSTAWIONO SKIEROWANIA DO OTRZYMANIA POMOCY.
ZAPRASZAMY.
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej zaprasza odbiorców żywności Programu do udziału w warsztatach dietetycznych "Dieta seniora"/ "Smacznie i zdrowo na talerzu", które odbędą się w dniu 15.09.2017 r. w siedzibie MOPS Dobrym Mieście. Warsztaty odbywać się będą w dwóch grupach szkoleniowych.
I grupa szkoleniowa godz. 10:00
II grupa szkoleniowa godz. 11:00
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
- Poznanie zasad prawidłowego żywienia ,
- Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
- Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
- Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
- poznają piramidę żywienia ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu,
- zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
- poznają podstawowe zasady czytania etykiet,
- poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych.
Zainteresowani udziałem w ww warsztatach mogą zgłaszać chęć swojego udziału u pracowników socjalnych tut. Ośrodka.
1.
W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 951 osób zamieszkujących na terenie Gminy Dobre Miasto znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
-
48 108,20 ton żywności;
-
4 020 paczek żywnościowych;
-
0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne, tj. warsztaty dietetyczne: ”‘Żywienie dzieci w wieku 1-3”, „Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym 4-6 lat” , „Jedz z głową”; warsztaty kulinarne: „Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów”.
Informacje o realizacji programu w okresie od 23.03.2017 do 15.07.2018, w tym o dystrybucji żywności oraz kryteriach kwalifikowalności można znaleźć w poniższym dokumencie.